darmiona

darmiona

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 304]

Tagliatelle z szynką i sosem grzybowym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Nie ma nic lepszego od tego makaronu:-)

Tagliatelle z szynką i sosem grzybowym Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Tagliatelle z szynką i sosem grzybowym

 

  • garść grzybów suszonych
  • kostka rosołowa grzybowa
  • opakowanie szynki hiszpańskiej/włoskiej
  • makaron tagliatelle
  • śmietanka 30%
  • rukola
  • 1 duża cebula
  • prażony słonecznik
  • pieprz, papryka ostra

 

 

Sposób przygotowania:

Tagliatelle z szynką i sosem grzybowym
Grzyby zalewamy wodą, wrzucamy kostkę i gotujemy aż będą miękkie, następnie odcedzamy do miseczki wodę a grzybki kroimy drobno i wrzucamy z powrotem do wywaru. Szynkę i cebulę kroimy drobno, wrzucamy na patelnię i podsmażamy. Wstawiamy makaron. Do szynki dodajemy grzyby z wywarem i gotujemy na patelni przez ok 5 minut. Dodajemy śmietankę, gotujemy 4 minuty. Przyprawiamy do smaku. Podajemy z rukolą, posypujemy słonecznikiem.
Tagliatelle z szynką i sosem grzybowym
szynkę kroimy drobno, podczas smażenia powinna się rozwarstwić
Tagliatelle z szynką i sosem grzybowym
Potrawy nie należy solić gdyż szynka sama w sobie jest słona
Tagliatelle z szynką i sosem grzybowym
Sos można ewentualnie zagęścić mąką ale śmietana powinna nadać mu pożądanej gęstości