arek-1990-91

arek-1990-91

Starszy Kucharz
[Przepisów: 23]

Tatar śledziowy na jabłku

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 3

Bardzo smaczne polecam !!!!

Tatar śledziowy na jabłku

Składniki:

Tatar śledziowy na jabłku

 

  • 2 filety śledziowe (każdy ok. 8 dag)
  • 1 małe jabłko (koksa)
  • 1 duże kwaskowate jabłko
  • 1 pomarańcza
  • 1 cebula
  • 1 mały ogórek konserwowy lub korniszon
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 1 łyżka gęstego majonezu
  • 4 gałązki koperku
  • biały pieprz

Sposób przygotowania:

Tatar śledziowy na jabłku
Filety śledziowe drobno pokroić, małe jabłko obrać i również drobno pokroić. Śledź i jabłko wymieszać z koperkiem, majonezem, posiekanym ogórkiem i cebulą. Doprawić do smaku pieprzem. Z dużego jabłka wyciąć 4 plasterki (jabłka można nie obierać). Wydrążyć gniazda nasienne. Plastry jabłka rozłożyć na talerzu. Na każdym ułożyć 1/4 przygotowanej śledziowej masy. Przybrać gałązkami koperku i cząstkami pomarańczy (pomarańcza powinna być oczyszczona z białych błonek - można miąższ po prostu spomiędzy nich wyciąć wymaga to jednak pewnej wprawy).
Uwaga! Do masy śledziowej można dodać kapary.
Czas wykonania: 20 min.