2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1493]

Książka Kucharska: Kuchnia śródziemnomorska z produktami Hortex

Tortilla de patatas

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Kuchnia hiszpańska to jedna z najsmaczniejszych na świecie, królują w niej intensywne barwy i aromaty.Proponuję jedno z popularnych dań-hiszpańską tortillę która jest przygotowywana na wiele sposobów.

Tortilla de patatas Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Tortilla de patatas

 

  • 1 opakowanie mieszanki węgierskiej Hortex
  • 40 dag ziemniaków
  • 1 duża cebula
  • 3 łyżki oliwy z rozmarynem
  • 1/2 młodej cukinii
  • 5 jaj
  • 10 dag twardego ostrego sera np cheddar lub parmezan
  • 20 dag śmietany 18%
  • 3 ząbki czosnku
  • pęczek szczypiorku lub natki pietruszki
  • sól morska do smaku
  • pieprz czarny świeżo mielony do smaku
  • zioła włoskie do smaku

Sposób przygotowania:

Tortilla de patatas
Ziemniaki obieram, myję kroję na cieniutkie talarki tak samo obraną ze skórki cebulę, na patelni rozgrzewam oliwę z rozmarynem wrzucam ziemniaki z cebulą smażę około 5 minut pod przykryciem,następnie dodaję mieszankę węgierską Hortex, mieszam i duszę kolejne 5 minut.Zestawiam z ognia. Jajka miksuję na puszysto, dodaję śmietanę, przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiam do smaku solą i pieprzem, dodaję starty ser oraz posiekaną natkę pietruszki, mieszam, masę wlewam do podsmażonych warzyw mieszam, wylewam do natłuszczonej aluminiowej blaszki o wym 20/30 cm wygładzam masę łyżką, na wierzchu rozkładam plasterki pokrojonej w krążki cukinii, posypuję ziołami włoskimi. Zapiekam w nagrzanym do 180*c piekarniku około 30 minut. Tortilla musi być ścięta i lekko zrumieniona. Po upieczeniu podaję gorącą lub pokrojoną na kwadraty tak aby w sam raz mieściły się do ust. Serwuję z wbitymi wykałaczkami. Smakuje zarówno na gorąco jak i na zimno. Życzę smacznego!
Tortilla de patatas
W trakcie przygotowywania dania z warzywami
Tortilla de patatas
mieszamy masę z jajkami i śmietaną
Tortilla de patatas
Tak wygląda tortilla przed zapieczeniem