rzelkazag

rzelkazag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 379]

Tort śliwkowy z alkoholem

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Ciasto śliwkowe jest pracochłonne, ale nie do końca skomplikowane, więc każdy sobie z nim poradzi. Smakuje rewelacyjnie!

Tort śliwkowy z alkoholem

Składniki:

Tort śliwkowy z alkoholem

 

  • Na blachę o wymiarach 36x24cm

 

  • Ciasto śliwkowe:
  • 2 opakowania śliwek kalifornijskich
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 szklanki cukru kryształu
  • 10 jajek
  • 3/4 szklanki bułki tartej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 10 dkg orzechów włoskich
  • 1 szklanka wody

 

  • Ciasto kokosowe:
  • 15 dkg kokosu
  • 6 białek
  • 20 dkg cukru kryształu
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

  • Masa ananasowa:
  • ananasa- ok. 600g (ewentualnie do ilości soku z puszki- jeśli jest za mało- dolać wody
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • owoce ananasa z puszki
  • 6 żółtek
  • 1 i 1/2 kostki masła
  • Średni kieliszek spirytusu
  • Polewa czekoladowa

Sposób przygotowania:

Tort śliwkowy z alkoholem
Ciasto śliwkowe: Szklankę wody zagotować z 1 szklanką cukru. Do gotującego się syropu dodać drobno pokrojone śliwki i gotować na wolnym ogniu ok 15 minut. Wystudzić. Pozostałe składniki rozdzielić na dwie części, z których upieczemy osobno 2 placki. 5 białek ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodawać powoli 1/2 szklanki cukru, 5 żółtek i dalej ubijać. Dodać 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 5 dkg posiekanych orzechów i połowę z 3/4 szklanki bułki tartej, połowę cukru waniliowego i 1/2 wystudzonych śliwek. Z drugiej połowy, pieczemy taki sam placek, ale przygotowujemy go dopiero jak pierwszy włożymy do piekarnika, by ciasto "nie czekało w kolejce". Pieczemy w temp. 190st ok 50 minut. Placek kokosowy:: Białka ubijamy ze szczyptą soli. Dodajemy cukier kryształ, na koniec dodajemy proszek do pieczenia, kokos i bułkę tartą. Mieszamy. Pieczemy w temp. 180st ok 30 min.Masa ananasowa: Szklankę soku z ananasa zagotować z cukrem. W pół szklanki soku rozmieszać mąkę ziemniaczaną i żółtka. Wlać na gotujący się syrop, mieszać do zastygnięcia. Wystudzić. Masło utrzeć, dodawać po odrobinie budyń ananasowy oraz pokrojone owoce ananasa. Mieszamy.Przełożenie: Placek śliwkowy- 1/2 masy ananasowej- placek kokosowy- druga część masy ananasowej- placek śliwkowy- polewa.Można również dać polewę na pierwszy placek śliwkowy i dopiero wtedy masę ananasową.