SUPERPRZEPIS

Tort piernikowy z jabłkami i nitkami z karmelu

  • 2
  • Babeczka35
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 10
Tort piernikowy z jabłkami i nitkami z karmelu Więcej zdjęć (3)

Może tort nie wyszedł mi tak ładnie jak go sobie wymyśliłam, ale wyszedł mi bardzo pyszny. Uwielbiam zapach pieczonego się piernika. Taki tort możemy upiec na świąteczny stół i dla gości.

Składniki:

Tort piernikowy z jabłkami i nitkami z karmelu

Ciasto:

  • 5 jajek
  • 200 ml mleka
  • 200 ml miodu prawdziwego
  • 200 ml cukru
  • 25 masła lub margaryny
  • 4 szklanki mąki tortowej
  • 1 przyprawa do piernika
  • 1 kopiasta łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 płaska łyżeczka amoniaku
  • szczypta soli
  • kilka jabłek
  • 1 szklanka rodzynek

Masa:

Karmel:

  • 5 łyżek cukru

Sposób przygotowania:

Tort piernikowy z jabłkami i nitkami z karmelu

Wykonanie ciasta:

Tort piernikowy z jabłkami i nitkami z karmelu
Z podanych składników przygotowujemy ciasta.

Mleko,masło lub margarynę i cukier zagotowujemy i studzimy. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Do miski przekładamy pozostałe składniki, wlewamy przestudzoną masę i miksujemy na gładkie ciasto. Na koniec dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do dwóch tortownic o średnicy 25 cm, wyłożonych papierem do pieczenia. Jabłka obieramy i kroimy w kostkę, następnie razem z rodzynkami posypujemy wierzchy ciast.

Pieczenie:

Tort piernikowy z jabłkami i nitkami z karmelu
Następnie przygotowane pierniki pieczemy.

Pierniki pieczemy około 50-55 minut w temperaturze 180 stopni. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy są upieczone. Studzimy i wyjmujemy z foremek.

Wykonanie masy:

Tort piernikowy z jabłkami i nitkami z karmelu
Z podanych składników przygotowujemy krem śmietanowy.

Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody, tak, żeby nie było grudek, następnie studzimy. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywną pianę z cukrem pudrem do smaku. Dodajemy przestudzoną żelatynę i dokładnie ubijamy.

Przekładanie:

Tort piernikowy z jabłkami i nitkami z karmelu
Następnie krążki ciasta przekładamy bitą śmietaną.Chłodzimy ciasto.

Każdy upieczony piernik przekrawamy na dwa krążki. ( Uzyskujemy 4 krążki ) . Krążki ciasta przekładamy bitą śmietaną. Przełożony tort wkładamy do lodówki do stężenia, najlepiej na całą noc.

Wykonanie karmelu:

Tort piernikowy z jabłkami i nitkami z karmelu
Z podanych składników przygotowujemy karmel do dekoracji.

Cukier wsypujemy na suchą patelnię, następnie podgrzewamy aż cukier się rozpuści, mieszamy aż zacznie się rumienić. Rozpuszczony i zrumieniony karmel nakładamy na łyżkę i za pomocą widelca ciągniemy długie nitki. Nitki układamy na torcie. Uważamy bo karmel jest bardzo gorący.

Rady:
Jeżeli mamy jedną tortownicę, to drugą część ciasta trzymamy nad garnkiem z gorącą wodą, żeby ciasto nie zgęstniało.