sammakko

sammakko

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 396]

Tort na roczek w zimowej odsłonie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Tort zrobiłam na pierwsze urodziny pewnej uroczej dziewczynki. Obchodziła je dzień przed Wigilią dlatego udekorowałam go na styl świąteczny.

Tort na roczek w zimowej odsłonie

Składniki:

Tort na roczek w zimowej odsłonie

 

  • tortownica o średnicy 23 cm
  • Biszkopt cytrynowy:
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki mąki
  • 1/2 szkl cukru
  • sok z połówki cytryny + starta skórka z całej

 

  • Biszkopt waniliowy:
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki mąki
  • 1/2 szkl cukru
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

 

  • Biszkopt kakaowy:
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki mąki
  • 1/2 szkl cukru
  • 1 czubata łyżka kakao

 

  • Krem waniliowy:
  • 500 ml mleka
  • 1,5 opakowania budyniu waniliowego
  • 4 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 200 g miękkiego masła

 

  • Krem maślany:
  • 1 kostka miękkiej margaryny lub masła
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

 

  • Poncz:
  • 1 cytryna
  • 1,5 szklanki wody
  • 2 łyżki cukru

 

  • dodatkowo:
  • ok. 800 g masy cukrowej
  • barwniki
  • dżem rabarbarowy
  • gliceryna
  • cukrowe groszki

Sposób przygotowania:

Tort na roczek w zimowej odsłonie
Biszkopt waniliowy: białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dosypujemy cukier, potem dodajemy po jednym żółtku oraz ekstrakt. Dosypujemy stopniowo przesiana mąkę do masy jajecznej. Przelewamy ciasto do formy i pieczemy ok 25 minut w 170 stopniach (160 przy włączonym termoobiegu oraz górnej i dolnej grzałce). Biszkopt cytrynowy robimy podobnie dodając sok i skórkę z cytryny a do trzeciego dosypujemy kakao. Budyń rozprowadzamy w 1/2 szkl mleka. Resztę gotujemy z cukrem i ekstraktem. Do wrzącego mleka wlewamy mieszankę i gotujemy do zgęstnienia. Przelewamy budyń na talerz aby wystygł. Miękkie masło ucieramy dodając po łyżce budyniu. Poncz: cytryny obieramy ze skórki, kroimy w plastry. Zalewamy wodą, dodajemy cukier i gotujemy przez kilka minut. Przelewamy przez sito, zostawiamy do wystudzenia. Krem maślany: miękką margarynę lub masło ucieramy z cukrem i cytrynowym sokiem. Biszkopty przekładamy w odpowiedniej kolejności: najpierw waniliowy potem kakaowy i cytrynowy. dwa pierwsze nasączamy, smarujemy dżemem i kremem waniliowym. Biszkopt cytrynowy, czyli górna warstwa, tylko nasączamy. Całość pokrywamy masą maślaną i wstawiamy do lodówki na kilka godzin, najlepiej na noc. Dekorujemy masa cukrową. Z gliceryny zrobiłam kropelki na choinkach.