malgorzata

malgorzata

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 15]

Tort marakujowy

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Tort o swiezym i ozezwiajacym smaku.

Tort marakujowy

Składniki:

Tort marakujowy

 

  • Biszkopt:
  • 2 jajka
  • 2-3 lyzki goracej wody
  • 100g cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 100 g maki
  • 25 g Mondamin (lub maki ziemniaczanej)
  • 1 plaska lyzeczka proszku do pieczenia
  • 50 g roztopionego, przestudzonego masla
  • Do posmarowania:
  • 2-3 lyzki dzemu morelowego
  • oraz:
  • 1 puszka brzoskwin ( po odcisnieciu soku:470 g)
  • 2 paczki tortengus
  • 60 g cukru
  • 500ml smietany
  • 2 paczki Smietanfix (Dr.Oetker)
  • 2 paczki cukru waniliowego
  • 1 paczka deseru Aranka o smaku morelowo-marakujowym (dr.Oetker)
  • 100 ml soku marakujowego
  • 100 g soku brzoskwiniowego (odlac z brzoskwin w puszce)
  • 150 g jogurtu

Sposób przygotowania:

Tort marakujowy
Biszkopt: Najpierw rozpuscic maslo na biszkopt (50g), i odstawic do przestygniecia. Jajka i wode wymieszac jedna minute mikserem na najwyzszych obrotach. Wymieszac cukier z cukrem waniliowym i w przeciagu jednej minuty wsypac do jaj. Potem miksowac jeszcze 2 minuty. Make, Mondamin, i proszek do pieczenia wymieszac. Polowe z tego przesiac na krem z jaj i krotko na najnizszych obrotach miksowac. Nastepnie dodac przesiewajac przez sitko druga polowe. Dodac roztopione maslo. Ciasto wlozyc do okraglej formy o srednicy 28 cm i piec w 180 °C ok. 30 minut. Po upieczeniu i lekkim przestgnieciu ciasto posmarowac dzemem.Brzoskwinie odcedzic od soku odlewajac przy tym 100 ml soku. Brzoskwinie pokroic w kostki. Nastepnie przygotowac gus: zawartosc dwoch torebek wymieszac z 40 g cukru i 500 ml soku z marakuji i ciagle mieszajac zagotowac. Jedna minute przestudzuc i dodac pokrojone brzoskwinie. Mase polozyc na ciasto i pozostawic do wystygniecia. Smietane ( 500ml), smietanfix i cukier waniliowy ubic na sztywna piane i polozyc na mase brzoskwiniowa. Na koniec przygotowac mase z aranki, wg opisu na opakowaniu: Proszek wymieszac z sokiem z marakuji ( 100 ml) i sokiem z brzoswin ( 100 ml), ubijac 3 minuty, dodac jogurt i wymieszac. Plozyc na ubita smietane- Tort pozostawic na godzine w chlodnym miejscu ( lub lepiej - na cala noc!). Smacznego!