Anna85

Anna85

Szef Kuchni
[Przepisów: 87]

Tort makowy z bezą kokosową

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Tort bez masy a jednak bardzo dobry

Tort makowy z bezą kokosową

Składniki:

Tort makowy z bezą kokosową

 

  • CIASTO:
  • 10 dkg mąki
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 3 dkg orzechów włoskich
  • 1/3 kostki masła
  • MASA:
  • 2 jajka
  • 3-4 łyżki cukru
  • 1 puszka masy makowej
  • 3 łyżki startych biszkoptów
  • 5 białek
  • 10 dkg cukru pudru
  • 5 dkg wiórków kokosowych

Sposób przygotowania:

Tort makowy z bezą kokosową
CIASTO: Orzechy zemleć. Mąkę przesiać, wymieszać z cukrem pudrem i orzechami. Dodać masło, zagnieść ciasto. Owinąć je folią, włożyć na 30 minut do lodówki. MASA: Jajka utrzeć z cukrem, wymieszać z masą makową i startymi biszkoptami. Ciasto rozwałkować na placek, wyłożyć nim dno tortownicy. Ponakłuwać widelcem, podpiec 10 minut w temperaturze 200 stopni. Nałożyć masę makową. Piec 30 minut w temperaturze 180 stopni. Białka ubić z cukrem pudrem, wymieszać z wiórkami kokosowymi. Rozłożyć na masie makowej. Piec, aż piana zesztywnieje.