anemon

anemon

Złoty Ekspert
[Przepisów: 693]

Tort czekoladowy z brzoskwiniami

  • 10
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Prosty do zrobienia tort z bardzo lekkim czekoladowym kremem, którego smak bardzo dobrze komponuje się z brzoskwiniami.

Tort czekoladowy z brzoskwiniami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tort czekoladowy z brzoskwiniami

 

  • BISZKOPT:
  • mąka pszenna 110 g
  • mąka ziemniaczana 40 g
  • cukier puder 110 g
  • duże jajka 5 szt.
  • KREM CZEKOLADOWY:
  • serek mascarpone 500 g
  • śmietana 30 % 300 g
  • cukier puder 1 łyżka
  • czekolada gorzka 150 g
  • brzoskwinie w puszce 1 opk.
  • PONCZ DO NASĄCZENIA:
  • syrop brzoskwiniowy 1,5 szk.
  • woda przegotowana zimna 0,5 szk.
  • sok cytrynowy 2 łyżeczki
  • DODATKOWO:
  • wiórki białej czekolady 5 łyżek

 

Sposób przygotowania:

Tort czekoladowy z brzoskwiniami
BISZKOPT: najlepiej jest upiec dzień wcześniej wg tego przepisu: https://gotujmy.pl/biszkopt---jasny,przepisy,98644.html Białka oddzielić od żółtek, ubić białka na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Następnie dodawać po jednym żółtku, ciągle ubijając. Mąki wymieszać, przesiać przez gęste sitko i delikatnie wmieszać do ciasta /na bardzo wolnych obrotach miksera/. Wyłożyć papierem do pieczenia dno tortownicy o średnicy 22 cm, boków formy niczym nie smarować. Przelać ciasto. W temperaturze 165 stopni piec 30 minut. Na środkowym poziomie piekarnika, grzałka dolna i górna, bez termoobiegu. Wyłączyć piekarnik, zostawiając uchylone drzwiczki na ok. 15 minut. Następnie odstawić do całkowitego wystygnięcia ciasta. Boki oddzielać nożem od tortownicy dopiero, gdy ciasto jest zupełnie zimne. Na blaty dzielić dopiero następnego dnia. KREM CZEKOLADOWY: czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Ciepłą, ale nie gorącą połączyć z mascarpone. Dokładnie wymieszać. Zimną śmietanę kremówkę ubić na sztywno, pod koniec dodając łyżkę cukru pudru. Bitą śmietanę delikatnie wymieszać z masą czekoladową. Wstawić do lodówki na ok.30 minut. WYKONANIE: brzoskwinie odsączyć na sitku i pokroić na małe kawałki. Składniki ponczu wymieszać. Zimny biszkopt przekroić na 3 blaty. Pierwszy krążek biszkoptu nasączyć ponczem, wyłożyć połowę owoców, rozsmarować porcję kremu czekoladowego. Delikatnie ułożyć drugi blat, nasączyć, ułożyć owoce i krem. Ułożyć ostatnią część biszkoptu, nasączyć go i rozsmarować na wierzchu i bokach pozostały krem. Udekorować wiórkami białej czekolady.
Tort czekoladowy z brzoskwiniami
Białka oddzielić od żółtek, ubić białka na sztywną pianę.
Tort czekoladowy z brzoskwiniami
Zimny biszkopt przekroić na trzy blaty.
Tort czekoladowy z brzoskwiniami
Udekorować wiórkami
Tort czekoladowy z brzoskwiniami
Prosty do zrobienia tort z bardzo lekkim czekoladowym kremem i brzoskwiniami.