pat-ka

pat-ka

Kucharz
[Przepisów: 6]

Tort,ciasto tortowe z musem truskawkowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne ciacho tortowe dla dużych i małych :)

Tort,ciasto tortowe z musem truskawkowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tort,ciasto tortowe z musem truskawkowym

 

  • KREM:
  • 0,5 l. mleka
  • 2 budynie śmietankowe lub waniliowe
  • 1 paczka masła ( 200g. )
  • 3 łyżki cukru pudru
  • MUS:
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 1 paczka mrożonych truskawek
  • CIASTO BISZKOPT:
  • 4 jajka
  • 1 szkl. mąki
  • 1 szkl. cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżki oleju
  • 1 dżem truskawkowy

Sposób przygotowania:

Tort,ciasto tortowe z musem truskawkowym
CIASTO: Oddzielamy żółtka od białek, białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę, dodajemy żółtka, miksujemy przez chwilę. Następnie stopniowo dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia oraz olej,mieszając powoli aż składniki się połączą. Ciasto wylewamy na wcześniej posmarowaną tłuszczem formę. Wkładamy do zimnego piekarnika nastawionego na 170 stopni, pieczemy ok. 35-40 min.KREM: Budynie gotujemy w 0,5 l. mleka, odstawiamy do ostygnięcia. Masło ucieramy z cukrem pudrem ( na białą, puszystą masę). Miksujemy z zimnym budyniem. MUS: Odmrażamy truskawki. Galaretki gotujemy w 0,5 l. wody, odstawiamy do ostygnięcia. Kiedy galaretka gęstnieje, miksujemy z odsączonymi truskawkami. WYKONANIE: Ostygnięty biszkopt przekrawamy wzdłuż na pół. Smarujemy dżemem jedną połówkę ciasta, przykrywamy drugą. Smarujemy kremem a na krem wylewamy mus truskawkowy. Odkładamy do lodówki aby tort stężał a później delektujemy się wyśmienitym smakiem :) Smacznego :)
Tort,ciasto tortowe z musem truskawkowym
Biszkopt idzie do zimnego piekarnika, wraz ze wzrostem temperatury, rośnie nasze ciasto!
Tort,ciasto tortowe z musem truskawkowym
Zimny już biszkopt przekładamy dżemem truskawkowym.
Tort,ciasto tortowe z musem truskawkowym
Oto krem w fazie produkcji. Ważne, aby budyń dokładany do masła był zimny. W przeciwnym razie masa nam się zważy.
Tort,ciasto tortowe z musem truskawkowym
Końcowy etap- wylewamy mus truskawkowy. Trzeba zwrócić uwagę, aby mus za bardzo nie zgęstniał przed wylaniem bo wtedy trudniej się rozprowadza.