WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 883]

Tort bezowy z sosem z mango, kremem i owocami

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Niezwykły tort na specjalne okazje. Bezowy, z pikantnym sosem z mango i chili, kremem mascarpone i mnóstwem owoców.

Tort bezowy z sosem z mango, kremem i owocami

Składniki:

Tort bezowy z sosem z mango, kremem i owocami

Beza

Sos

  • 2 szt mango
  • 1 łyżka cukru
  • szczypta chili

Krem

  • 125 g mascarpone
  • 125 ml kremówki
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • owoce do dekoracji

Sposób przygotowania:

Tort bezowy z sosem z mango, kremem i owocami

Beza

Tort bezowy z sosem z mango, kremem i owocami
Białka ubijamy najpierw powoli, potem na szybko.

Białka ubijamy na sztywno, dodając stopniowo cukier. Na koniec dodajemy sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną. Piana powinna być sztywna i błyszcząca.

Suszenie

Tort bezowy z sosem z mango, kremem i owocami
Bezę pieczemy bardzo długo w niskiej temperaturze.

Na papierze rysujemy okrąg i wykładamy pianę, tworząc delikatne ranty. Wkładamy na kratkę do piekarnika nagrzanego do 120 stopni i piec ok 30 minut. Następnie jeszcze ok 2 godziny w 100 stopniach. Studzimy przy otwartym piekarniku. Najlepiej całą noc.

Krem i dodatki

Tort bezowy z sosem z mango, kremem i owocami
Tort dekorujemy dowolnie sezonowymi owocami.

Mango obieramy, usuwamy pestkę i blendujemy. Na patelnię wsypujemy cukier, dodajemy owoce i szczyptę chili. Mieszając, smażymy aż mocno zgęstnieje, studzimy dokładnie.


Śmietankę ubijamy na sztywno, dodając powoli mascarpone i cukier waniliowy.


Na bezowy spód wykładamy sos mango, na to krem śmietanowy i dekorujemy dowolnie sezonowymi owocami. Schładzamy jeszcze raz w lodówce i podajemy od razu.