lena

lena

Szef Kuchni
[Przepisów: 53]

Tort bakaliowy

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Ubić na ciasto białka...

Tort bakaliowy

Składniki:

Tort bakaliowy

 

  • ciasto:
  • 1 szklanka cukru
  • 10 dkg wiórków kokosowych
  • 10 dkg orzechów włoskich mielonych
  • 9 białek
  • 3 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 7 łyżek mąki pszennej
  • Masa budyniowa:
  • 1 puszka brzoskwiń
  • 3/4 szklanki wody
  • 30 dkg masła
  • 1 torebka budyniu śmietankowego z cukrem
  • 1 łyżka mąki krupczatki
  • Bita śmietana:
  • 150 ml śmietany 30%-36%
  • 1 opakowanie usztywniacza do śmietany
  • 5 łyżek cukru pudru

Sposób przygotowania:

Tort bakaliowy
Ubić na ciasto białka, dodając stopniowo cukier i żółtka. Wsypać orzechy, wiórki kokosowe, mąkę i proszek, dokładnie wymieszać. Podzielić na trzy części i kolejno piec w małej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia w temp.180 stopni C. Sok z brzoskwiń połączyć z wodą. Część odlać i rozpuścić budynie, mąkę oraz żółtka. Pozostałą część zagotować. Do gotującego się płynu wlać żółtka z mąką i budyniami. Ostudzony budyń zmiksować z masłem. Śmietanę ubić z pudrem i usztywniaczem. Na jeden krążek ciasta nałożyć część masy, na masę pokrojone brzoskwinie. Drugi płat ciasta, masa, brzoskwinie. Trzeci płat ciasta, bita śmietana. Udekorować według uznania.

Tagi:

ciasto