fanabree

fanabree

Kucharz
[Przepisów: 6]

Tort Ambasador z cukrową dekoracją

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Efektowny i niesamowicie pyszny tort, świetny pomysł na domowe uroczystości. Każdemu zasmakuje! Wedle uznania można przyozdobić masą cukrową, wtedy to dopiero arcydzieło!

Tort Ambasador z cukrową dekoracją Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tort Ambasador z cukrową dekoracją

 

  • Biszkopt (w zależności od pożądanej wielkości kształtu)
  • 6 jajek
  • 6 łyżek cukru
  • 6 łyżek mąki
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia

 

Sposób przygotowania:

Tort Ambasador z cukrową dekoracją
BISZKOPT: Ubić białka, dosypując cukier. Kiedy piana jest sztywna dodać żółtka i mieszać w jedną stronę. Na koniec dodać mąkę wymieszaną z proszkiem, dokładnie wymieszać. Piec przez 20 min w 180C.

MASA: Zagotować 900 ml mleka. Żółtka utrzeć z cukrem na puszysta masę, dodać mąkę ziemniaczaną i dodatkowo pół szklanki mleka (pozostałe 50 ml), aby masa była rzadsza. Powoli wlewać do gotującego się mleka i ciągle mieszać. W chwili kiedy masa zacznie bardzo szybko gęstnieć zredukować ogień i energicznymi ruchami mieszać budyń, gdyż wychodzi baardzo gęsty. Odstawić do schłodzenia uprzednio przykrywając wierzch aby zapobiec stwardnieniu. Margarynę utrzeć. Dodawać wystudzony budyń miksując na średnich obrotach. Masę podzielić na dwie części, do jednej dodać skrojonego w kostkę ananasa, a do drugiej kakao i czekoladę. Biszkopt nasączyć pozostałym sokiem z ananasa i przełożyć masami. Wstawić do schłódzenia
Tort Ambasador z cukrową dekoracją
Masa waniliowa, dodajemy do niej ananasa.
Tort Ambasador z cukrową dekoracją
Masa kakaowa z kawałkami gorzkiej czekolady
Tort Ambasador z cukrową dekoracją
Wycinanki z biszkoptu, dobrze poczekać aby porządnie ostygł.
Tort Ambasador z cukrową dekoracją
Czas na najważniejsze - obkładanie tortu masą cukrową!