malutka89

malutka89

Kuchcik
[Przepisów: 0]

Tort żurawinowy z masą śmietankową

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Jest przepyszny i bardzo delikatny

Tort żurawinowy z masą śmietankową

Składniki:

Tort żurawinowy z masą śmietankową

 

  • Biszkopt:
  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • Masa śmietankowa:
  • ½ litra śmietany 30%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 opakowania śmietan-fix
  • aromat śmietankowy
  • 25 dag serka mascarpone
  • Ponadto:
  • dżem żurawinowy (ok. 30 dag)
  • 10 dag suszonych żurawin
  • Do dekoracji:
  • ½ litra śmietany 30%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 opakowania śmietan-fix
  • aromat śmietankowy

Sposób przygotowania:

Tort żurawinowy z masą śmietankową
Białka ubić ze szczyptą soli, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka i jeszcze ubijać. Następnie dodać mąkę pszenną, proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem dużej tortownicy (o średnicy 26-28 cm). Piec około 25 minut w temperaturze 180 °C. Ostudzić i podzielić na dwie części.

Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem pudrem. Następnie dodać śmietan-fix, aromat śmietankowy, serek mascarpone i delikatnie zmiksować. Jedną część biszkoptu posmarować dżemem żurawinowy, a na niego wyłożyć masę śmietankową. Masę posypać suszonymi żurawinami (trochę odłożyć do dekoracji tortu) i położyć drugą część biszkoptu, lekko docisnąć i włożyć tort do lodówki na około 30 minut.

Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem pudrem. Następnie dodać śmietan-fix, aromat śmietankowy i delikatnie zmiksować. Ubitą śmietaną posmarować wierzch i boki tortu. Tort udekorować śmietaną, suszonymi żurawinami i włożyć do lodówki na około 12 godzin.

Smacznego.