Sandra_Mazur

Sandra_Mazur

Kucharz
[Przepisów: 24]

Tort z masą żurawinową

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

niesamowita rozkosz dla podniebienia

Tort z masą żurawinową

Składniki:

Tort z masą żurawinową

 

  • Biszkopt:
  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • Masa śmietankowa:

 

  • ½ litra śmietany 30%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 opakowania śmietan-fix
  • aromat śmietankowy
  • 25 dag serka mascarpone
  • Ponadto:

 

  • dżem żurawinowy (ok. 30 dag)
  • 10 dag suszonych żurawin
  • Do dekoracji:

 

Sposób przygotowania:

Tort z masą żurawinową
Białka ubijamy ze szczyptą soli, dodajemy cukier i nadal ubijamy. Dodajemy żółtka i jeszcze ubijamy. Następnie dodajemy mąkę pszenną, proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy do wysmarowanej tłuszczem dużej tortownicy (o średnicy 26-28 cm). Pieczemy około 25 minut w temperaturze 180 °C. Następnie należy ostudzić i podzielić na dwie części.Schłodzoną śmietanę ubijamy z cukrem pudrem. Następnie dodajemy śmietanę , aromat śmietankowy, serek mascarpone i delikatnie miksujemy. Jedną część biszkoptu posmarować dżemem żurawinowym, a na niego wyłożyć masę śmietankową. Masę posypać suszonymi żurawinami (trochę odłożyć do dekoracji tortu) i położyć drugą część biszkoptu, lekko docisnąć i włożyć tort do lodówki na około 30 minut.Schłodzoną śmietanę ubijamy z cukrem pudrem. Następnie dodajemy śmietanę ,aromat śmietankowy i delikatnie miksujemy. Ubitą śmietaną posmarować wierzch i boki tortu. Tort udekorować śmietaną, suszonymi żurawinami i włożyć do lodówki na około 12 godzin.