czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 986]

Tort wielowarstwowy z kremem śmietanowym- Marcinek

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Tort będzie idealny na wiele okazji: Święta Bożego Narodzenia, Sylwester, urodziny, Dzień Ojca czy Dzień Mamy.

Tort wielowarstwowy z kremem śmietanowym- Marcinek

Składniki:

Tort wielowarstwowy z kremem śmietanowym- Marcinek

Ciasto:

  • 6 jajek,
  • 300g masła,
  • 15 czubatych łyżek mąki tortowej,
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • łyżka cukru waniliowego.

Krem:

  • 1200 ml śmietany 30 lub 36% (najlepiej dać pół takiej, pół takiej),
  • 2/3 szklanki cukru pudru,
  • sok z 1 lub 1/2 cytryny.

Sposób przygotowania:

Tort wielowarstwowy z kremem śmietanowym- Marcinek
1. Masło stopić i przestudzić. Żółtka utrzeć z cukrem oraz cukrem waniliowym na puszystą masę. Stale ucierając, powoli dodawać stopione, przestudzone masło. Mąki przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i dodać do żółtek. Krótko zmiksować.

W osobnej misce ubić na sztywno białka z dodatkiem szczypty soli. Dodać do masy z żółtek i delikatnie wymieszać szpatułką. Na papierze do pieczenia narysować okrąg o średnicy 26cm. Ułożyć na dużej blasze do pieczenia. Następnie na dany okrąg wyłożyć dwie łyżki ciasta i równomiernie rozsmarować. piec około 5-7 minut w temp. 190st. Ostudzić. Powtarzać czynność tak długo, aż zużyjemy cale ciasto. Powinno wyjść około 10 placków.

2. Mocno schłodzoną śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder oraz sok z cytryny (ewentualnie może być skórka z cytryny). Kremem przełożyć placki oraz wierzch i boki ciasta.

Dowolnie udekorować.

Tagi:

ciasta torty