kasia_0419

kasia_0419

Starszy Kucharz
[Przepisów: 51]

Tort wiosenny

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

rozpływa sie w ustach.......

Tort wiosenny

Składniki:

Tort wiosenny

 

  • !l mleka
  • 1l smietany
  • 6jaj
  • 300 g cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 kostka miekkiego masła
  • bakalie
  • owoce z kompotu do dekoracji
  • 1 galaretka owocowa
  • PODSTAWA BISZKOPTOWA:
  • 3 jaja
  • 90 g cukru
  • 90 g mąki

Sposób przygotowania:

Tort wiosenny
CIASTO BISZKOPTOWE;
jaja umyć, oddzielic żółtka od białek. Z bialek ubic pianę, nie przerywajac ubijania dodac cukier, a nastepnie pojedynczo żółtka. Do ubitych jaj dodać przesianą mąke i delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto przelac do wysmarowanej tłuszczem tortownicy i upiec na złoty kolor.

Mleko zagotować. Śmietane i jaja ubic razem, wlac do mleka i gotowac az do uzyskania twarogu, odstawic, przecedzic przez gęste sito. Masło utrzeć z cukrem na pianę, dodać po łyżce twarogu nie przerywajac ucierania. bakalie pokrajac w kostke, dodać do utartej masy, wymieszac. Mase przełożyc na biszkopt, równo rozsmarowac. Na powierzchni ułożyc dekoracyjnie owoce. zalac krzepnącą galaretką owocową, włzyc do lodówki. Krajać po ochłodzeniu..:)

coś pysznego:))

Tagi:

bakalie