Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Tort truskawkowy wg Alex

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Ten pyszny lekki tort zrobiłam mężowi na urodziny

Tort truskawkowy wg Alex Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tort truskawkowy wg Alex

 

  • Biszkopt (np. taki https://gotujmy.pl/najlepszy-biszkopt-do-tortu,przepisy,184992.html)
  • MASA
  • 450 g truskawek
  • 400ml śmietany 36%
  • ¼ szklanki cukru
  • 3-4 łyżeczki żelatyny
  • NASĄCZENIE
  • ¼ szklanki likieru truskawkowego
  • ¼ wody
  • DEKORACJA
  • Migdały
  • płatki migdałów
  • wiórki kokosowe

 

Sposób przygotowania:

Tort truskawkowy wg Alex
Biszkopt przekroić na 3 równe blaty. Truskawki rozmrozić, zmiksować z cukrem. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, dodać do truskawek, zmiksować. Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno, dodać truskawki z cukrem i żelatyną, delikatnie ale dokładnie wymieszać. Likier truskawkowy wymieszać z wodą. Dolny blat ułożyć na talerzu lub paterze, naponczować, wyłożyć ¼ masy, rozsmarować, nałożyć drugi blat, nasączyć, posmarować ¼ kremu, przykryć ostatnim nasączonym blatem, resztą masy posmarować wierzch i boki tortu. Boki tortu obsypać płatkami migdałowymi, na wierzchu wysypać wiórki kokosowe i ułożyć całe migdały. Schłodzić 2-3h.
Tort truskawkowy wg Alex
Biszkopt upiec wg przepisu i po ostudzeniu przekroić na 3 równe blaty
Tort truskawkowy wg Alex
Truskawki rozmrozić zmiksować z cukrem Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody dodać do truskawek zmiksować
Tort truskawkowy wg Alex
Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno dodać truskawki z cukrem i żelatyną delikatnie ale dokładnie wymieszać
Tort truskawkowy wg Alex
Likier truskawkowy wymieszać z wodą Dolny blat ułożyć na talerzu lub paterze naponczować wyłożyć ¼ masy rozsmarować nałożyć drugi blat nasączyć posmarować ¼ kremu przykryć ostatnim nasączonym blatem resztą masy posmarować wierzch i boki tortu

Tagi:

biszkopt