sammakko

sammakko

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 396]

Torcik z zieloną herbatą

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Bardzo smaczny i aromatyczny torcik na niejedną okazję. Dodatek owoców nadaje mu soczystości a trawa cytrynowa zawarta w herbacie ciekawego smaku.

Torcik z zieloną herbatą

Składniki:

Torcik z zieloną herbatą

Ciasto, tortownica 21 cm

  • 1 opakowanie zielonej herbaty z limonką i trawą cytrynową
  • 2 szkl mąki
  • 4 jajka
  • 3/4 szkl cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 szkl oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem

Poncz

  • sok z jednej cytryny
  • 1 szkl ciepłej wody
  • 1 łyżka cukru

Dodatkowo

Sposób przygotowania:

Torcik z zieloną herbatą
Torebki z herbata rozcinamy, zawartość przesypujemy na sitko. Przelewamy wrzątkiem. Jeszcze ciepłe fusy łączymy z olejem.

Jajka ubijamy z cukrem na puszystą, jednolitą masę. Dodajemy ekstrakt z wanilii oraz olej z herbatą. Stopniowo dosypujemy przesianą mąkę z proszkiem. Ciasto wlewamy do tortownicy i pieczemy około 40 minut w 170 stopniach do suchego patyczka.

Gotowe i ostudzone kroimy na pół. Możemy również podzielić je na dwie części i upiec osobno dwa blaty. Wtedy czas pieczenia skracamy do koło 20 minut.

Śmietanę dzielmy na dwie części: 350 ml i 150 ml. Każdą gotujemy. Zdejmujemy z palnika i do większej dodajemy białą czekoladę a do mniejszej mleczną.

Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Kiedy przestygną wstawiamy do lodówki na co najmniej 6-8 godzin. Ubijamy na sztywna przed przekładaniem ciasta.

Sok z cytryny mieszamy z ciepłą wodą i cukrem. Nasączamy jeden blat ciasta. Smarujemy częścią białego kremu.

Na nim układamy pokrojone w kostkę brzoskwinie. Nakładamy drugi blat i również go nasączamy.

Resztą białego kremu smarujemy tort dookoła. Z ciemnego robimy wzorki.

Dekorujemy pozostałymi owocami.