zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Torcik z masą budyniową i czekoladą

  • 17
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 12

Łatwy w przygotowaniu ale smaczny torcik

Torcik z masą budyniową i czekoladą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Torcik z masą budyniową i czekoladą

 

  • Biszkopt :
  • 5 jajek ( rozmiar L )
  • 5 łyżek mąki pszennej typ 500
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szk cukru
  • 16 g cukru waniliowego
  • Masa :
  • 3 budynie śmietankowe ( po 40 g )
  • 1 l mleka 3,2%
  • 200 g miękkiego masła
  • 1/2 szk cukru
  • Dodatkowo :
  • 1 czekolada do oblewania ciast ( 200 g )
  • 50 g masła
  • kolorowa posypka do ciast
  • dowolny poncz lub herbata do nasączenia biszkoptu
  • 330 g dżemu wiśniowego

Sposób przygotowania:

Torcik z masą budyniową i czekoladą
Biszkopt : Białka oddzielić od żółtek i ubić białka na sztywno z cukrem i cukrem waniliowym. Obie mąki przesiać z proszkiem do pieczenia. Do ubitych białek dodać żółtka i wymieszać delikatnie z pianą. Potem dodać mąkę i także bardzo delikatnie wymieszać z masą jajeczną. Masę przelać do tortownicy o średnicy 24 cm z dnem wyłożonym papierem do pieczenia. Biszkopt piec w temperaturze 150 stopni prze 40 minut. Biszkopt po upieczeniu wyjąć z formy i wystudzić a całkiem zimny przekroić na trzy krążki. Masa : Mleko wlać do garnka zostawiając trochę do wymieszania budyniu. Mleko w garnku zagotować i wlać rozmieszany budyń z resztą mleka i cukrem i energicznie mieszając ugotować budyń i wystudzić. Do miski włożyć miękkie masło i utrzeć je a następnie nadal ucierając dodawać po łyżce zimnego budyniu i wymieszać gładką masę. Przełożenie : Na talerzu lub paterze ułożyć pierwszy krążek ciasta, nasączy do i posmarować 1/2 dżemu wiśniowego. Na dżem wyłożyć 1/2 masy i rozsmarować ją po krążku. Przykryć drugi krążek i znowu nasączyć. Czynność smarowania dżemem i masą powtórzyć. Ostatni krążek także nasączyć i zakryć nim masę. Tort odstawić i zrobić polewę. Polewa : W rondelu roztopić masło i wrzucić połamaną czekoladę. Na maleńkim ogniu czekoladę rozpuścić i mieszać około minuty. Gotową polewę wylać na ciasto i posypać dowolnie posypką. Gdy czekolada wystygnie wstawić tort do lodówki na kilka godzin.
Torcik z masą budyniową i czekoladą
upiec biszkopt i zimny przekroić na trzy krążki
Torcik z masą budyniową i czekoladą
z budyniu i masła zrobić masę do przełożenia
Torcik z masą budyniową i czekoladą
blaty biszkoptowe przekładać dżemem i masą ...
Torcik z masą budyniową i czekoladą
na koniec polać torcik czekoladą i posypać posypką