Torcik warstwowy z jajek i margaryny

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 1

I warstwa: Żółtka i 1 jajko ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Margarynę rozpuścić na małym ogniu. Żelatynę rozprowadzić w małej i

Torcik warstwowy z jajek i margaryny

Składniki:

Torcik warstwowy z jajek i margaryny

 

  • I warstwa:
  • 8 żółtek,
  • 1 jajko,
  • 8 łyżek cukru,
  • 12 dag margaryny,
  • 3 łyżki żelatyny,
  • 1 opakowanie cukru waniliowego.
  • II warstwa:
  • 4 białka,
  • 4 łyżki cukru,
  • 2 łyżki kakao,
  • 6 dag margaryny,
  • 1 ½ łyżki żelatyny.
  • III warstwa:
  • 4 białka,
  • 4 łyżki cukru,
  • 6 dag margaryny,
  • 1 ½ łyżki żelatyny.
  • IV warstwa:
  • dowolne owoce,
  • galaretka owocowa.

Sposób przygotowania:

Torcik warstwowy z jajek i margaryny
I warstwa: Żółtka i 1 jajko ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Margarynę rozpuścić na małym ogniu. Żelatynę rozprowadzić w małej ilości wrzątku.

Do ubitej masy jajecznej wlać przestudzoną margarynę i żelatynę. Wszystko dokładnie połączyć.

Masę wylać do opłukanej zimną wodą tortownicy, odstawić aż stężeje.

II warstwa: białka ubić z cukrem na sztywną pianę, wsypać kakao. Wlać rozpuszczoną na małym ogniu i przestudzoną margarynę, a także rozprowadzoną w małej ilości wrzątku i przestudzoną żelatynę.

Masę wylać na twardą już I warstwę.

III warstwa: białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Dodać rozpuszczoną i przestudzoną margarynę, a także rozprowadzoną w małej ilości wrzątku przestudzoną żelatynę. Wlać na twardą już II warstwę.

IV warstwa: galaretkę przyrządzić według przepisu podanego na opakowaniu. Na twardej III warstwie ułożyć dowolne owoce (mogą być z puszki), zalać krzepnącą galaretką.

Torcik wstawić do lodówki.

Tagi:

jajko jajka