iskierka.ag

iskierka.ag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 682]

Torcik truskawkowy

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Możemy udekorować również wiórkami kokosowymi. Wstawiamy do lodówki aby biszkopty nabrały odpowiedniego smaku.

Torcik truskawkowy

Składniki:

Torcik truskawkowy

 

  • 5 jajek,
  • 3/4 szklanki maki pszennej tortowej,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
  • Masa:
  • 2 budynie śmietankowe,
  • 1 kostka masła,
  • 20 dag truskawek,
  • 20 dag winogron,
  • 1 szklanka herbaty,
  • 1 kieliszek wódki.

Sposób przygotowania:

Torcik truskawkowy
Żółtka oddzielamy od białek, ubijamy białka ze szczyptą soli, dodajemy cukier stopniowo. Mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia i przesiewamy, dodajemy do masy stopniowo żółtka a potem mąkę, chwilę ukręcamy i przelewamy do średniej tortownicy i pieczemy do suchego patyka w temp. 160 stopni. Dzielimy na 2 części. Budynie gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu na mleku, po przestudzeniu miksujemy z masłem, truskawki miksujemy (zostawiamy do dekoracji kilka), zmiksowane truskawki dodajemy do masy 2/3 masy, wódkę mieszamy z herbatą. Nasączamy pierwszy biszkopt i wykładamy cześć masy, układamy pokrojone winogrona i smarujemy masą, przykrywamy biszkoptem, nasączamy go, dekorujemy masą różową i białą, układamy owoce.