2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1493]

Torcik śmietanowo-wiśniowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Pyszny lekki i szybki torcik zanurzony w alkoholowej nucie...

Torcik śmietanowo-wiśniowy

Składniki:

Torcik śmietanowo-wiśniowy

 

 

  • Krem:
  • 600ml śmietany 36%
  • 3 śmietan fiksy
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 szklanki wiśni z alkoholu wydrylowanych
  • kilka łyżek z syropu z wiśni do nasączenia tortu

Sposób przygotowania:

Torcik śmietanowo-wiśniowy
Biszkopt: Białka ubić na sztywno z cukrami,dodać żółtka i delikatnie wymieszać mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao dodać do masy jajecznej wymieszać i wylać do natłuszczonej tortownicy i piec 20 min w temp 160* Ostudzić .



Po ostygnięciu przekroić dwa razy.Najlepiej jest upiec biszkopt dzień wcześniej wtedy idealnie się kroi .



Krem: Zimną śmietanę z lodówki ubijajmy na sztywno dodając pod koniec śmietan fiks i cukier puder.Wiśnie osaczyć na sicie z alkoholu ,(syrop zachować )



Przełożenie: Jeden płat biszkoptu lekko nasączyć syropem wyłożyć porcję kremu ,rozsypać jedna szklankę wiśni i przykryć drugim płatem biszkopta nasączyć delikatnie ,na to znów krem i wiśnie i przykryć ostatnim płatem biszkopta udekorować wg uznania pozostałym kremem.