nieuchwytna

nieuchwytna

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 350]

Torcik śmietanowo-kajmakowy na Wielkanoc

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Torcik kajmakowo- śmietankowy, z jasnym biszkoptem. Przygotowałam go na rodzinne spotkania przy świątecznym stole.

Torcik śmietanowo-kajmakowy na Wielkanoc

Składniki:

Torcik śmietanowo-kajmakowy na Wielkanoc

 

 

  • Do nasączenia:
  • 3/4 szkl. wody
  • troszkę nalewki wiśniowej
  • łyżka cukru

 

  • masa kajmakowa orzechowa 300g
  • 500 ml kremówki
  • 3 płaskie łyżki cukru
  • 1 śmietan-fix
  • płatki migdałowe
  • polewa w drażetkach

Sposób przygotowania:

Torcik śmietanowo-kajmakowy na Wielkanoc
1. Oddzielamy białka od żółtek ii ubijamy je na sztywną pianę. Dodajemy na przemian cukier i żółtka, miksujemy na puszystą masę. Następnie na zmniejszonych obrotach miksera wsypujemy powoli mąki z proszkiem. Powstałą masę wylewamy do natłuszczonej tortownicy (śr. ok 20 cm) i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 25 minut - do suchego patyczka. Studzimy i kroimy na 3 blaty. 2. Każdy z blatów nasączamy. Na spodzie rozsmarowujemy kajmak (1/3 zostawiamy do ozdobienia), przykrywamy kolejnym blatem. 3. Schłodzoną kremówkę ubijamy z cukrem i śmietan-fixem, połową śmietany smarujemy kolejną warstwę ciasta i przykrywamy ostatni blatem. Resztę kremówki rozsmarowujemy na wierzchu i bokach naszego tortu. 4. Boki obsypujemy płatkami migdałowymi, a wierzch ozdabiamy kajmakiem przełożonym do szprycy i polewą w drażetkach, schładzamy.