SUPERPRZEPIS

Torcik kokosowy z chia i musem mango

  • kar.mal
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 6
Torcik kokosowy z chia i musem mango

Orzeźwiający torcik z dużą ilością owoców jest jak królowa tego lata. Szybko się go przyrządza, dlatego nikt nie będzie musiał marnować letniego słońca na siedzenie w kuchni. Ale ponieważ wszyscy lubimy łakocie ten deser praktycznie robi się sam!

Składniki:

Torcik kokosowy z chia i musem mango

 

  • 6 łyżek ziaren chia
  • 400 ml mleka kokosowego
  • 100 ml mleka krowiego
  • ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 150 g jeżyn
  • 100 g malin
  • 1 małe mango
  • opakowanie biszkoptów lub pieczony biszkopt

Sposób przygotowania:

Torcik kokosowy z chia i musem mango

Na tortownicę o średnicy 18 cm

Torcik kokosowy z chia i musem mango
Po dodaniu nasion chia do płynów trzeba szybko pomieszać, aby nie zrobiły się grudki..

Dno tortownicy można gęsto wyłożyć biszkoptami lub upiec biszkopt owsiany z tego przepisu: https://gotujmy.pl/biszkopt-owsiany,przepisy-desery-przepis,242527.html

ETAP 2:

Torcik kokosowy z chia i musem mango
Jeżyny można zastąpić jakimikolwiek innymi sezonowymi owocami.

Wymieszać mleko kokosowe z mlekiem krowim oraz ekstraktem waniliowym. Dodać ziarna chia i szybko wymieszać rózgą, tak aby w masie nie było grudek, odstawić na 10 minut i po tym czasie ponownie wymieszać, dodać jeżyny i znów, już delikatnie wymieszać.

ETAP 3:

Torcik kokosowy z chia i musem mango
Maliny należy lekko docisnąć, aby stabilnie trzymały się masy.

Jeżeli masa zgęstnieje już tak, że owoce nie będą opadały na dno to można wylać ją na biszkoptowy spód. Górę tortu wyłożyć malinami lekko je dociskając. Deser włożyć do lodówki na 6 godzin lub najlepiej na noc.
Mango zmiksować na mus z odrobiną cukru. Przed podaniem deser polewać musem.

Rady:

Dla osób, które lubią bardziej słodkie desery do mlecznej masy mogą dodać 2 płaskie łyżeczki, cukru, ksylitolu, miodu lub innego słodzika.