jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

SUPERPRZEPIS

Torcik malinowe oreo

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Co do smaku torcika, napisze tak- „Przerósł on moje oczekiwania”. Smakuje rewelacyjnie, nic dodać, nic ująć. Orzeźwiająca, mocno malinowa galaretka idealnie komponuje się z słodkim spodem i delikatnym serkiem z oreo.

Torcik malinowe oreo Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Torcik malinowe oreo

Tortownica 24 cm Spód:

  • 250 gram ciastek oreo,
  • 70 gram miękkiego masła

Serniczek z oreo:

  • 500 ml śmietanki 30%,
  • 500 gram sera białego z wiaderka,
  • 7 łyżeczek żelatyny,
  • Około 20 sztuk ciasteczek oreo,
  • Ok 2 łyżki cukru pudru do smaku

Malinowa galaretka:

Dekoracja:

  • Kilka świeżych malin,
  • 3-4 ciasteczka oreo.

Sposób przygotowania:

Torcik malinowe oreo

ETAP 1

Torcik malinowe oreo
Ciasteczka oraz masło przygotowujemy do miksowania, umieszczając składniki w malakserze

SPÓD: Ciastka umieszczamy w malakserze. Dodajemy do nich miękkie masło. Tak przygotowane składniki miksujemy do uzyskania „mokrego piasku”.

ETAP 2

Torcik malinowe oreo
Po wyłożeniu ciasteczkowej masy całość schładzamy

Ciasteczkową masą wykładamy dno przygotowanej tortownicy, wykonując delikatnie wyższe brzegi. Całość wkładamy do chłodu by, masa zastygła.

ETAP 3

Torcik malinowe oreo
Oreo przeznaczone do środka przekrawamy

Ciasteczka przekrawamy na 2-4 części.

ETAP 4

Torcik malinowe oreo
Sernikową masę z ciasteczkami wykładamy na zastygnięty spód

SERNIK Z OREO: Żelatynę rozpuszczamy w około 0,5 szklanki wody. Schłodzoną śmietankę ubijamy. Ubitą słodziny do smaku i dodajemy ser . Po dokładnym wymieszaniu wlewamy żelatynę. Ponownie całość miksujemy. Do gotowej masy dodajemy ciasteczka. Łączymy je ze śmietanką za pomocą łyżki.
Całość wykładamy na „oreowy” spód. Torcik ponownie wkładamy do lodówki, aby zastygł.

ETAP 5

Torcik malinowe oreo
potrzebne maliny do galaretki miksujemy

WYKOŃCZENIE: Maliny miksujemy. Z podanej ilości wychodzi około ¾ litra musu.

ETAP 6

Torcik malinowe oreo
Malinową galaretkę wykładamy na zastygnięty sernik

Owocowy mus dopełniamy przegotowaną wodą, tak by w sumie otrzymać 1 litr „malinowego płynu”.
Całość stawiamy na ogniu i podgrzewany. Do ciepłego musu dodajemy żelatynę oraz galaretkę. Po rozpuszczeniu dodanych składników owoce zdejmujemy z ognia i studzimy.
Zimną masę wykładamy na wierzch naszego torcika, po czym ponownie umieszczamy go w chłodzie, by malinowa galaretka zastygła.
DEKORACJA:Torcik przed podaniem dekorujemy dowolnie malinami i ciasteczkami.