Anula

Anula

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 336]

,,Wypasiony,, murzynek.

  • 8
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 15

Pyszne ciacho,polecam wszystkim lasuchom:)

,,Wypasiony,, murzynek.

Składniki:

,,Wypasiony,, murzynek.

 

 

  • 2 szklanki maki
  • 2 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki przyprawy do pierników
  • 1/2 szklanki mleka
  • 4 jajka
  • 4 łyżki kakao
  • margaryna(250 g)
  • 20 daktyli
  • ok 1/2 szklanki likieru sambuca
  • krem orzechowy do tortów i składniki do jego przygotowania
  • posypka do dekoracji

 

 

Sposób przygotowania:

,,Wypasiony,, murzynek.
Daktyle bez pestek namaczamy w sambuce na ok 3 godziny.Cukier, margarynę, kakao,mleko podgrzewamy do otrzymania jednolitej masy. Odlewamy 1/2 szklanki na polewę. Kiedy masa ostygnie dodajemy wymieszane razem make, żółtka, proszek do pieczenia i przyprawę do pierników. Miksujemy aż wszystko się połączy. Białka ubijamy na piane,dodajemy do masy i delikatnie mieszamy. Wylewamy masę na tortownice, na gore dajemy pokrojone kawałki daktyli. Pieczemy w 180 stopniach ok 60 min. Kiedy ciasto ostygnie przekrawamy je na pół i przekładamy kremem orzechowym. Górę ciasta polewamy polewa i dekorujemy(ja użyłam posypki czekoladowej Mcflurry)