krzyssiu_o1995

krzyssiu_o1995

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 348]

Wykwintna zupa z melona

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

bardzo dobre polecam wszystkim

Wykwintna zupa z melona

Składniki:

Wykwintna zupa z melona

 

  • 6 małych melonów (wielkości grejpfruta) lub 1 bardzo duży, szklanka słodkiej śmietanki,
  • 12 dkg cukru pudru,
  • 4 łyżki alkoholu (wiśniówki, winiaku, kirszu)

Sposób przygotowania:

Wykwintna zupa z melona
Ściąć wierzch melona. Ostrą łyżką wybrać najpierw pestki, potem właściwy miąższ. Pestki odrzucić - miąższ krajać na malutkie kawałki. Kawałki melona wymieszać ze śmietanką, cukrem i alkoholem. Napełnić masą skórkę melona, przykryć wierzchem i całość zawinąć szczelnie w folię aluminiową. Wstawić do nagrzanego piekarnika (230°C) i piec (małe melony ok. 15 minut, dużego melona - 30-40 minut). Zupę podawać gorącą.