jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Wybuchowe tartaletki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Tartaletki z granatem do pyszny deser na sylwestrowy wieczór, ale nie tylko. Są proste i szybkie w przygotowaniu, a do tego smakują rewelacyjnie.

Wybuchowe tartaletki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Wybuchowe tartaletki

CIASTO:

  • 250 gram mąki,
  • 0,5 kostki margaryny,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • 1 duże żółtko,
  • 1 jajko,
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia,

NADZIENIE

  • 0,5 litry mleka,
  • 1 budyń śmietankowy,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
  • 2 żółtka,
  • Cukier do smaku, około 2 łyżki,
  • 5 dag masła,
  • 1 owoc granatu

DODATKOWO

  • Cukier puder do posypania,
  • Tłuszcz do smarowania foremek

Sposób przygotowania:

Wybuchowe tartaletki

ETAP 1

Wybuchowe tartaletki
Na stolnicy umieszczamy składniki ciasta kruchego

CIASTO: Składniki ciasta umieszczamy na stolnicy. Zagniatany je do uzyskania jednolitego ciasta.

ETAP 2

Wybuchowe tartaletki
natłuszczone foremki wykładamy ciastem

Tak przygotowane wałkujemy na grubość około 0,5 cm. Przy pomocy foremek wycinamy z niego koła. Wyciętymi kawałkami ciasta wykładamy środki nasmarowanych tłuszczem foremek. Dno wyłożonego ciasta nakłuwamy widelcem.

ETAP 3

Wybuchowe tartaletki
Upieczone spody tartaletek studzimy

Uformowane babeczki wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy je około 25 minut w 180°C do zrumienienia. Gotowe wyjmujemy i studzimy.

ETAP 4

Wybuchowe tartaletki
Ugotowany budyń łączymy z masłem

BUDYŃ: Mleko dzielimy na dwie części. Połowę mleka zagotowujemy z dodatkiem cukru. W drugiej połowie rozpuszczamy budyń , mąkę oraz żółtka. Mieszaniną zalewamy gotujące mleko. Gotujemy budyń.
Do ciepłego dodajemy masło. Budyń mieszamy do momentu jego rozpuszczenia i połączenia się z nim.

ETAP 5

Wybuchowe tartaletki
Budyniem napełniamy środki babeczek

Tak przygotowanym budyniem wypełniamy środki upieczonych tartaletek. Gdy nadzienie ostygnie posypujemy je ziarenkami granatu. Przed podaniem deser oprószamy cukrem pudrem.