sofieta

sofieta

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 96]

Wytrawne muffiny z pomidorkami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Wyszły naprawdę dobre - miękkie i wilgotne, o ciekawej, lekko grudkowatej strukturze, chyba za sprawą mąki kukurydzianej. Idealne na drugie śniadanie, lunch do pracy czy piknik.

Wytrawne muffiny z pomidorkami

Składniki:

Wytrawne muffiny z pomidorkami

na muffiny

  • 190 g mąki pszennej
  • 150 g mąki kukurydzianej(może być również: semolina lub kasza manna)
  • ½ łyżeczki sody
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¾ szklanki startego żółtego sera
  • sól i pieprz do smaku
  • 4 łyżki oliwy
  • 320 ml kefiru
  • 2 łyżeczki pesto
  • 2 jajka
  • sezam do posypania
  • 1 pomidorek koktajlowy na każdego muffina

 

do podania

  • serek śmietankowy
  • rukola

 

Sposób przygotowania:

Wytrawne muffiny z pomidorkami

ETAP 1:

Wytrawne muffiny z pomidorkami
Obie maki przesiewamy wraz z sodą i proszkiem do pieczenia. Dodajemy starty, na grubych oczkach ser, sól i pieprz.

Obie maki przesiewamy wraz z sodą i proszkiem do pieczenia. Dodajemy starty, na grubych oczkach ser, sól i pieprz.

ETAP 2:

Wytrawne muffiny z pomidorkami
W innym naczyniu mieszamy wszystkie mokre składniki: kefir, olej, jajka i pesto.

W innym naczyniu mieszamy wszystkie mokre składniki: kefir, olej, jajka i pesto.

ETAP 3:

Wytrawne muffiny z pomidorkami
Dodajemy do suchych. Mieszamy, tylko aby składniki się połączyły.

Dodajemy do suchych. Mieszamy, tylko aby składniki się połączyły.

ETAP 4:

Wytrawne muffiny z pomidorkami
Formę na muffinki wykładamy papilotkami. Do każdej nalewamy jedną łyżkę ciasta. U mnie super sprawdza się łyżka do lodów. Do środka każdej muffinki wkładamy po jednym pomidorku koktajlowym, posypujemy sezamem. Pieczemy w nagrzanym do 200 ° piekarniku 25/30 minut.

Formę na muffinki wykładamy papilotkami. Do każdej nalewamy jedną łyżkę ciasta. U mnie super sprawdza się łyżka do lodów. Do środka każdej muffinki wkładamy po jednym pomidorku koktajlowym, posypujemy sezamem. Pieczemy w nagrzanym do 200 ° piekarniku 25/30 minut.

ETAP 5:

Wytrawne muffiny z pomidorkami
Czekamy( będzie trudno) aż całkowicie ostygną. Nie wiem czemu, ale tych jeszcze ciepłych nie mogłam odkleić od papierka. Dopiero zimne ładnie odechodzilły...Wyjmujemy z papilotek, kroimy, smarujemy serkiem śmietankowym, dodajemy rukolę i się zajadamy.

Czekamy( będzie trudno) aż całkowicie ostygną. Nie wiem czemu, ale tych jeszcze ciepłych nie mogłam odkleić od papierka. Dopiero zimne ładnie odchodziły...Wyjmujemy z papilotek, kroimy, smarujemy serkiem śmietankowym, dodajemy rukolę i się zajadamy.