Książka Kucharska: Kuchnia włoska wieszjak.pl

Włoska zupa pomidorowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skóry, wyciąć gniazda, oczyścić z pestek, pokroić. Czosnek cebulę obrać, posiekać, przesmaży

Włoska zupa pomidorowa

Składniki:

Włoska zupa pomidorowa

 

  • 2 kg dojrzałych pomidorów
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 łyżka śmietany do zup
  • 2 szklanki bulionu warzywnego
  • 1 pęczek bazylia
  • 1 łyżeczka cukru

Sposób przygotowania:

Włoska zupa pomidorowa
Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skóry, wyciąć gniazda, oczyścić z pestek, pokroić. Czosnek cebulę obrać, posiekać, przesmażyć na oliwie, dodać pomidory i dusić do miękkości dodając po trochu bulion. Bazylię pokroić drobno (zostawić kilka listków do dekoracji). Zupę zmiksować z bazylią i przyprawami. Podawać z kleksem śmietany udekorowaną listkiem bazylii.

Tagi:

zupa pomidory