mysza75

mysza75

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 914]

Wiśniowe semifreddo

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Szybki i prosty deser lodowy, nie przesłodzony. Z dodatkiem bezów które można zrobić jak zostaną nam białka.

Wiśniowe semifreddo

Składniki:

Wiśniowe semifreddo

 

 

  • wiśnie:
  • 2 i 1/2 szklanki wiśni wydrylowanych
  • 1 łyżka cukru brązowego

Sposób przygotowania:

Wiśniowe semifreddo

ETAP 1:

Wiśniowe semifreddo
wiśnie wydrylowane z cukrem brązowym w rondelku

Wiśnie przekładam do garnka dodaję cukier brązowy i na wolnym ogniu gotuję je aż się zredukują do postaci gęstego sosu.

ETAP 2:

Wiśniowe semifreddo
śmietana ubita dodana do jajek ubitych na parze

Jajka wbijam do miski, dodaję cukier puder i ubijam na parze. Następnie studzę je ubijając dalej.

Trzy raz ubijałam na parze i zdejmowałam z garnka.Śmietanę kremówkę schłodzoną ubijam osobno.

ETAP 3:

Wiśniowe semifreddo
do masy dodane pokruszone bezy wymieszane delikatnie

Śmietanę mieszam z jajami ale delikatnie, dodaję pokruszone bezy.

ETAP 4:

Wiśniowe semifreddo
w foremce wylana masa jajeczna z sosem wiśniowym

Foremkę użyłam pojemnika wykładam folią spożywczą i wylewam na spód część wiśni na to masę śmietanowo jajeczna, znowu wiśnie, i masa i na końcu wiśnie. Można łyżką przemieszać delikatnie w foremce.

Wstawiam do lodówki na noc, przed podaniem wyjmuję 20 minut wcześniej. Polewam resztą sou czereśniowego który mi został.


Tagi:

lody owoce