jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Wiosenna babka- tulipan

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Tą babkę uwielbia moja 5 letnia córka, chyba ze względu na te kolory. Twierdzi, że to tęczowe ciasto. Kolory w babce można dowolnie układać.

Wiosenna babka- tulipan

Składniki:

Wiosenna babka- tulipan

 

  • Blaszka 36x6 cm

 

  • Składniki:
  • 6 jajek,
  • 1 kostka margaryny,
  • 1 szklanka cukru,
  • 2 szklanki mąki,
  • ½ szklanki oleju,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1/3 szklanki kokosu,
  • 1 kisiel truskawkowy,
  • 2 łyżki suchego maku,
  • 1 łyżka kakao

 

Sposób przygotowania:

Wiosenna babka- tulipan
Margarynę ucieramy z cukrem i żółtkami na puch. Do ubitej masy dodajemy olej na przemian z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Do gotowego ciasta dodajemy wcześniej ubite białka . Mieszamy. Ciasto dzielimy na 4 części. Do pierwszej dodajemy mak, do drugiej kokos, do trzeciej kakao a do czwartej kisiel. Ciasto wykładamy kolorami na blaszkę. Pieczemy około 45 min w 180ºC.

Tagi:

jajko jajka mak