Netka

Netka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 408]

Winna karkowka

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Karkowka inaczej ale rownie smacznie

Winna karkowka

Składniki:

Winna karkowka

 

  • 4-5 platy karkowki

 

 

 

  • 1 duza cebula

 

  • 4 lyzki polslodkiego czerwonego wina(mozna wiecej jak ktos lubi pijana karkowke:) )

 

 

  • natka pietruszki

 

Sposób przygotowania:

Winna karkowka
Plastry karkowki rozbic jak na kotlety schabowe,obsypac sola i pieprzem i podsmazyc na niewielkiej ilosci tluszczu.Cebule pokroic w piorka,pora w talarki.Gdy mieso sie pezyromieni dodajemy cebule i pzykrywamy.Calosc dusimy na malym ogniu ok,5 minut.Gdy cebula bedzie juz podduszona,dodajemy pora i dusimy dalej bez dodawania wody przez ok 10 do 15 minut.Gdy por zmieknie i pusci soki dodajemy do potrawy dwie lyzki winai dusimy kolejne dziesiec minut.Rozrabiamy smietane z odrobina wody i wlewamy do powstakego juz sosu.Potem juz tylko dodajemy natke pietruszki i reszte wina i dusimy do czasu az mieso bedzie miekkie.Podawac z ziemniakami lub ryzem.Smacznego.
Przepis znaleziony w gazecie polonijnej.