cherry

cherry

Złoty Ekspert
[Przepisów: 508]

Książka Kucharska: Wigilia w trzech odsłonach

Wigilijne łamańce z makiem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Wigilia pzredwojenna

Wigilijne łamańce z makiem

Składniki:

Wigilijne łamańce z makiem

 

  • pół litra mąki
  • pół kostki masła
  • szklanka cukru
  • 1 żółtko
  • kilka łyżek gęstej śmietany
  • szklanka maku
  • pół szkl płatków migdałowych
  • starta skórka z 1 cytryny
  • masa makowa

 

 

Sposób przygotowania:

Wigilijne łamańce z makiem
Zagniatamy ciasto z pół litra mąki i szklanki cukru, pół kostki masła, żółtka oraz odrobiny gęstej śmietany. Składniki mieszamy - śmietanę dodajemy dla połączenia ale nie za dużo.

Rozwałkowuje,my cienko ciasto, wykrawamy kształty (księżyce, gwiazdki), układamy na papierze do pieczenia, pieczemy przez 10 - 15 minut w temp. 170 stopni.

Mak moczymy wcześniej i mielimy w maszynce, ucieramy z łyżką cukru, kilkoma łyżkami gęstej śmietany, dodajemy opłatki migdałowe i skórkę cytrynową. Ciastka "maczamy" w masie makowej.