Konczi

Konczi

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1780]

Wieprzowa łopatka w sosie z prażoną cebulą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Smaczna wieprzowina w sosie z prażoną cebulką i szczyptą majeranku świetnie smakuje i nadaje się również na kolację do chlebka.

Wieprzowa łopatka w sosie z prażoną cebulą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Wieprzowa łopatka w sosie z prażoną cebulą

 

  • 50 dag wieprzowej łopatki
  • 3 czubate łyżki prazonej cebulki
  • 2 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz kolorowy
  • 500 ml wody
  • 150 ml śmietany 30%
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżeczka majeranku

Sposób przygotowania:

Wieprzowa łopatka w sosie z prażoną cebulą
Mięso myjemy, kroimy w większe kawałki. Na palni rozgrzewamy olej, wkładamy mięso, oprószamy solą i pieprzem i go podpiekamy do zarumienienia z dwóch stron. Następnie dodajemy prażoną cebulkę i podsmażamy minutę. Podlewamy wodą, przykrywamy i dusimy około 40 minut. W kubeczku mieszamy śmietanę z mąką. Do Podduszonego mięsa dodajemy majeranek, następnie zalewamy śmietaną i zagęszczamy zagotowując. Podajemy na ciepło.
Wieprzowa łopatka w sosie z prażoną cebulą
Etap 1 mięso wkładamy na olej i doprawiamy - podsmażamy
Wieprzowa łopatka w sosie z prażoną cebulą
Etap 2 dodajemy cebulkę prażoną a następnie podlewamy wodą
Wieprzowa łopatka w sosie z prażoną cebulą
Etap 3 dodajemy majeranek i zagotowujemy
Wieprzowa łopatka w sosie z prażoną cebulą
Etap 4 całość zagęszczamy mąka ze śmietaną