goofy9

goofy9

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1117]

Wieniec drożdżowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Jest pyszny i efektowny, zachęcam wypróbować :)

Wieniec drożdżowy

Składniki:

Wieniec drożdżowy

 

Sposób przygotowania:

Wieniec drożdżowy
Drożdże rozpuszczamy w letnim mleku, dodajemy je do mąki wymieszanej z jajkiem, cukrem, stopioną i ostudzoną margaryną oraz szczyptą soli. Zagniatamy ciasto. Odstawiamy je na około 1 godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Dzielimy na 3 częsci, formujemy wałki i pleciemy wieniec. Smarujemy go żółtkiem, pieczemy w piekarniku w 180 stopniach około 50 minut. Dekorujemy wg uznania.

Tagi:

jajko jajka