Costa

Costa

Kuchcik
[Przepisów: 1]

Wielkanocne eko-babeczki orkiszowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 19

Żółtka ukręcać z cukrem na jedwabistą, bladożółtą masę. Następnie dodawać mąkę. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywna pianę. Do miski z pianą dokładać ciasto delikatnie mieszając łyżką. Gdy masy się połączą przelewać ciasto do foremek. Upiec.

Wielkanocne eko-babeczki orkiszowe

Składniki:

Wielkanocne eko-babeczki orkiszowe

 

  • 8 jaj
  • 8 łyżek mąki orkiszowej eko
  • 8 łyżek cukru trzcinowego
  • szczypta soli
  • odrobina sklarowanego masła

Sposób przygotowania:

Wielkanocne eko-babeczki orkiszowe
Przesiać mąkę przez drobne sito. Foremki wysmarować masłem i posypać grubą frakcją mąki, która została po przesianiu. Jajka dokładnie umyć. Następnie oddzielić białka od żółtek. Żółtka ukręcać z cukrem na jedwabistą, bladożółtą masę. Następnie powoli dodawać mąkę. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywna pianę. Do miski z pianą dokładać ciasto delikatnie mieszając łyżką. Gdy masy się połączą przelewać ciasto do foremek. Piec około 12 minut w temperaturze 180 stopni C, a następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni C i pozostawić jeszcze na około 12 minut. Delikatne babeczki można serwować z budyniem waniliowym lub gorącą czekoladą.