Renata9

Renata9

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 329]

Wielosmakowe ciasteczka francuskie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Bardzo szybkie do upieczenia ciasteczka francuskie. Zawierają w sobie wiele smaków, jednak te smaki idealnie się ze sobą komponują. Świetnie nadają się do zrobienia dla niespodziewanych gości. Polecam je do kawki i herbatki.

Wielosmakowe ciasteczka francuskie

Składniki:

Wielosmakowe ciasteczka francuskie

 

  • 1 rulon ciasta francuskiego
  • 1 całe jajko
  • 1 gruszka świeża
  • 2 śliwki świeże
  • 1 jabłko
  • dżem z płatków różanych wg uznania

Sposób przygotowania:

Wielosmakowe ciasteczka francuskie

1.

Wielosmakowe ciasteczka francuskie
Rozwinięcie ciasta francuskiego i pokrojenie go

Rozwinąć rulon ciasta francuskiego i pokroić go radełkiem na kwadraty.

2.

Wielosmakowe ciasteczka francuskie
Roztrzepanie jajka i posmarowanie nim ciasta

Dużą blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć kawałki ciasta francuskiego, a następnie posmarować je wcześniej roztrzepanym jajkiem.

3.

Wielosmakowe ciasteczka francuskie
Pokrojenie gruszki na kawałki i ułożenie ich na cieście

Gruszkę obrać ze skóry, pokroić na kawałki i kolejno położyć na kwadratach ciasta.

4.

Wielosmakowe ciasteczka francuskie
Położenie ćwiartki świeżej śliwki obok gruszki

Świeże śliwki pokroić na ćwiartki i każdy kawałek położyć koło gruszki.

5.

Wielosmakowe ciasteczka francuskie
Pokrojenie jabłka i położenie obok owoców

To samo zrobić ze świeżym jabłkiem.

6.

Wielosmakowe ciasteczka francuskie

Na koniec na każdy kawałek ciasta obok owoców położyć troszkę dżemu z płatków różanych.

7.

Wielosmakowe ciasteczka francuskie

Wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 stopni C i piec przez 15 - 20 minut do zrumienienia.

8.

Wielosmakowe ciasteczka francuskie

Smacznego !


Tagi:

ciastka owoce