Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Wermiszel z rodzynkami

         
ocena: 3/5 głosów: 511

Ugotować makaron tak, aby nie był zupełnie miękki. Odcedzić go, wystudzić. W tym

Wermiszel z rodzynkami

Składniki:

Wermiszel z rodzynkami

 

  • 25 dag makaronu nitki
  • 4 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • 10 dag rodzynek
  • 10 dag łuskanych orzechów
  • cukier waniliowy
  • tłuszcz
  • tarta bułka do formy

Sposób przygotowania:

Wermiszel z rodzynkami
Ugotować makaron tak, aby nie był zupełnie miękki. Odcedzić go, wystudzić. W tym czasie oddzielić żółtka od białek, białka ubić na sztywną pianę, dodać do niej cukier i jeszcze chwilę ubijać, następnie wlać żółtka i wymieszać z cukrem waniliowym. Do piany z żółtkami dodać makaron opłukany i osuszony, rodzynki, posiekane niezbyt drobno orzechy. Całość lekko wymieszać. Włożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką. Piec w nagrzanym piekarniku przez 20 minut. Podawać z cukrem lub śmietaną.