Sposób przygotowania:
Wegetariańskie spaghetti z soczewicą
1)W wywarze warzywnym ugotować soczewicę do miękkości. 2)Cebule i czosnek obrać, drobno posiekać. Marchewkę i seler pokroić w drobną kostkę (lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach). Umyć pora i pokroić w cienkie krążki, szczypiorek posiekać. 3) Rozgrzać oliwę na patelni i podsmażyć cebule z czosnkiem. Następnie dodać seler, marchewki i szczypiorek, poddusić kilka minut . 4) Dodać przecier pomidorowy i wino. Wymieszać, dodać ugotowaną soczewicę i chwilę poddusić. Doprawić ziołami, solą i pieprzem wg.uznania. 5)Ugotować makaron wg. przepisu na opakowaniu. Polać sosem warzywnym. Można udekorować natką pietruszki. Smacznego.