betkas

betkas

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 69]

Wegetariańskie spaghetti z soczewicą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Fajny i smaczny pomysł na wegetariański obiadek.

Wegetariańskie spaghetti z soczewicą

Składniki:

Wegetariańskie spaghetti z soczewicą

 

  • Składniki:
  • makaron Spaghetti
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 duża marchewka
  • Pęczek szczypiorku
  • mały kawałek selera
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 100 g soczewicy
  • 100 ml czerwonego wina
  • 500 ml wywaru z warzyw
  • oliwa do smażenia
  • sól, pieprz, cukier
  • Oregano, bazylia, rozmaryn

 

Sposób przygotowania:

Wegetariańskie spaghetti z soczewicą
1)W wywarze warzywnym ugotować soczewicę do miękkości. 2)Cebule i czosnek obrać, drobno posiekać. Marchewkę i seler pokroić w drobną kostkę (lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach). Umyć pora i pokroić w cienkie krążki, szczypiorek posiekać. 3) Rozgrzać oliwę na patelni i podsmażyć cebule z czosnkiem. Następnie dodać seler, marchewki i szczypiorek, poddusić kilka minut . 4) Dodać przecier pomidorowy i wino. Wymieszać, dodać ugotowaną soczewicę i chwilę poddusić. Doprawić ziołami, solą i pieprzem wg.uznania. 5)Ugotować makaron wg. przepisu na opakowaniu. Polać sosem warzywnym. Można udekorować natką pietruszki. Smacznego.