Wegańskie muffinki cytrynowe z makiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Delikatne w smaku muffinki z wyczuwalną nutką cytryny i makiem, który dodaje całości uroku. Bez jajek i mleka.

Wegańskie muffinki cytrynowe z makiem

Składniki:

Wegańskie muffinki cytrynowe z makiem

 

  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 łyżki maku
  • 1/2 średniej wielkości cytryny
  • 1 szklanka wody
  • 5 łyżek oleju rzepakowego
  • cukier puder do oprószenia

Sposób przygotowania:

Wegańskie muffinki cytrynowe z makiem
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy szczyptę soli, cukier, proszek do pieczenia, mak i drobno startą skórkę z 1/2 cytryny. Mieszamy. 
Do wody dodajemy sok wyciśnięty z 1/2 cytryny, wlewamy do mąki i dodajemy olej. Całość mieszamy łyżką do połączenia składników, ciastem wypełniamy do 3/4 wysokości papilotki umieszczone w formie do muffinek. Pieczemy 20 minut w 180 stopniach. 

Po wystudzeniu oprószamy cukrem pudrem.