Joanna KS

Joanna KS

Starszy Kucharz
[Przepisów: 8]

Książka Kucharska: Kuchnia śródziemnomorska z produktami Hortex

Warzywny gulasz z wieprzowymi klopsikami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Jednym z popularniejszych dań kuchni portugalskiej jest gulasz warzywny - Semfaina. Może stanowić dodatek do mięs, ale także danie główne na przykład - gulasz pasterski. Moja wersja to połączenie jędrnych warzyw i wieprzowych klopsików.

Warzywny gulasz z wieprzowymi klopsikami

Składniki:

Warzywny gulasz z wieprzowymi klopsikami

 

  • 1 opakowanie Warzyw na patelnię z bazylią i tymanikiem Hortex
  • 300 g mielonego miesa wieprzowego np. z łopatki
  • 1 cebula
  • 1 bakłażan
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 łyżkę oleju do smażenia
  • sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Warzywny gulasz z wieprzowymi klopsikami
Cebulę kroimy w kostkę i przesmażamy na 1 łyżce oleju. Przestudzoną cebulę łączymy z mielonym mięsem i doprawiamy pieprzem i solą do smaku. Formujemy kuli wielkości orzecha włoskiego i gotujemy w wodzie około 5 minut. Na patelni przesmażamy pomidory, dodajemy pokrojonego w kostkę bakłażana, warzywa Hortex oraz przyprawy z saszetki. Smażymy ok 5 minut, następnie dodajemy ugotowane kulki mięsne. Delikatnie mieszamy i dusimy pod przykryciem kolejne 10 minut. Gulasz jest gotowy, jako uzupełnienie możemy podać kaszę np. kuskus. Smacznego :).