-AGULINA-

-AGULINA-

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 190]

Warstwowa sałatka z pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Warstwowa sałatka, która nie tylko efektownie wygląda ale jest bardzo smaczna. Wbrew pozorom jej przygotowanie nie zajmuje dużo czasu.

Warstwowa sałatka z pieczarkami

Składniki:

Warstwowa sałatka z pieczarkami

 

  • 1 duży słoik pieczarek marynowanych
  • pęczek szczypiorku
  • pęczek natki pietruszki
  • 4 marchewki
  • puszka kukurydzy
  • 3 ziemniaki
  • 50 dag fileta z piersi kurczaka
  • 4 ogórki kiszone
  • 4 jajka
  • 150 g tartej mozzarelli
  • majonez
  • sól,pieprz

Sposób przygotowania:

Warstwowa sałatka z pieczarkami
Fileta z piersi kurczaka pokroić w kostkę, przyprawić solą i pieprzem. Usmażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Ugotowane ziemniaki, marchew i jajka pokroić w kostkę. Kukurydzę i pieczarki odsączyć z zalewy.

Ogórki kiszone pokroić w kostkę. Szczypiorek i natkę pietruszki pokroić. Formę do ciasta o średnicy 26 cm wyłożyć folią spożywczą-dno oraz boki. Na dnie ułożyć pieczarki główkami do dołu.

Na to wyłożyć pokrojony szczypiorek i pietruszkę. Następnie wykładać w kolejności podanej w przepisie resztę składników. Każdą warstwę przyprawić solą i pieprzem oraz cienko posmarować majonezem.

Ostatnią warstwę stanowi ser mozzarella. Sałatkę przykryć folią spożywczą i włożyć na kilka godzin do lodówki. Najlepiej na całą noc.

Przed podaniem z formy ściągnąć obręcz, a sałatkę wyłożyć na talerz do góry dnem. Pieczarki będą stanowiły górę sałatki. Boki sałatki lekko posmarować majonezem.