Mniam1

Mniam1

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 871]

Waniliowa babka majonezowa

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Puszysta, niezwykle delikatna i bardzo krucha. Majonez sprawia, że jest wilgotna i długo zachowuje świeżość.

Waniliowa babka majonezowa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Waniliowa babka majonezowa

 

Sposób przygotowania:

Waniliowa babka majonezowa
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Ubijając na najwyższych obrotach miksera dodawać partiami cukier i cukier z wanilią. Można dodać same nasionka z pół laski wanilii. Następnie dodać żółtka. Mąki przesiać i wymieszać razem z proszkiem do pieczenia. Wsypać do ubitych jajek i delikatnie wmieszać w masę. Na końcu dodać partiami majonez. Wlać do dużej formy na babkę lub w dwie mniejsze, oprószone mąką. Ciasto sporo jeszcze urośnie. Piec w 170*C przez około 35min. Smacznego!
Waniliowa babka majonezowa
Białka ubić na sztywną pianę, a następnie partiami dodawać cukier.
Waniliowa babka majonezowa
Do białek z cukrem dodawać po jednym żółtku.
Waniliowa babka majonezowa
Mąki przesiać i wymieszać razem z proszkiem do piecznia.
Waniliowa babka majonezowa
Na samym końcu dodawać po jednej łyżce majonezu.