Sposób przygotowania:
Walentynkowe drożdżówki
Z podanych składników odjąć 1 łyżkę cukru i ćwierć szklanki ciepłego mleka. Dodać do drożdży i zrobić zaczyn. Odstawić przykryty ściereczką na 10min. Masło rozpuścić i przestudzić. Do zaczynu wlać resztę ciepłego mleka, masło, roztrzepane jajka, cukier i przesianą mąkę. Ciasto wyrabiać, aż zacznie odstawać od ręki. Odstawić w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość. Przygotować nadzienie z jabłek i jagód: jabłka obrać i pokroić w kostkę. Im drobniej tym szybciej się rozpadną podczas smażenia. Odkroić parę plasterków jabłka i wyciąć w nich małe serduszka. Pokrojone w kostkę jabłka smażyć w garnku z jagodami. Można podlać odrobiną wody. Dodać cukier. Dżem odstawić do przestudzenia. Ciasto jeszcze raz krótko przegnieść. Podsypując dodatkową mąką rozwałkować na grubość ok 5mm. Wycinać serduszka. Wszystkie takiej samej wielkości. Z połowy wyciętych serc wykroić środek mniejszą foremką. Tak, aby pozostała krawędź ciasta miała ok 8mm. W pełnych sercach posmarować brzegi roztrzepanym jajkiem. Położyć ostrożnie na pełne serca wykrojone ciasto. Całość posmarować jajkiem. Włożyć do środka sporo nadzienia. Położyć serduszko z wykrojonego jabłka i posypać cukrem. Piec w temperaturze 180*C przez 20min. Smacznego!