jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Walentynkowa szarlotka

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 13

Jeśli pieczemy na walentynki, to miło widziane jest ciasto w kształcie serca. Dodatkowo jeśli jest to lubiana chyba przez wszystkich szarlotka sukces gwarantowany!!! (inspiracja- Nigella Lawson)

Walentynkowa szarlotka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Walentynkowa szarlotka

 

  • Ciasto:
  • 30 dag mąki pszennej,
  • 15 dag margaryny,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • 3 żółtka,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 0,5 łyżki octu,
  • Szczypta czerwonego barwnika,
  • 1 łyżka kaszy manny do wysypania na ciasto kruche,
  • Dodatkowo:
  • Około 6 jabłek,
  • Cukier puder do podania,
  • Cynamon do posypania,
  • Cukier kryształ do smaku ( niekoniecznie)-jeśli jabłka są kwaśne to dodajemy go trochę.

 

Sposób przygotowania:

Walentynkowa szarlotka
Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dokładamy do niej margarynę, cukier puder, żółtka, proszek do pieczenia oraz ocet. Zagniatamy energicznie ciasto. Gotowe dzielimy na połowę. Jedną z połówek dodatkowo dzielimy na połowę. W sumie powinniśmy uzyskać 3 części ciasta- jedną większą i dwie mniejsze. Większą część wykładamy na dno przygotowanej formy. Posypujemy kaszą manną. Na kasze wykładamy starte jabłka. Delikatnie posypujemy je cynamonem. Do jednej z mniejszych części dokładamy czerwony barwnik spożywczy. Dokładnie zagniatamy ciasto do uzyskania jednolitej barwy. Obie mniejsze części wałkujemy i radełkiem tniemy w paski. Na wierzch jabłek wykładamy poziomo czerwone paski (koło siebie, bez odstępów). Następnie wplatamy między nie pionowo ułożone paski jasne. Szarlotkę wstawiamy do piekarnika na około 40 minut (180˚C). Jeśli zostanie nam ciasta (lub polecam celowo zrobić go więcej) dodatkowo możemy wykonać serduszka ciasteczka. Na stolnicy przeplatamy paski – jasne i czerwone, dociskamy i wycinamy serca. Pieczemy około 15 minut w 180˚C. Przed podaniem szarlotkę posypujemy cukrem pudrem.
Walentynkowa szarlotka
Ciasto zagniatamy . gotowe dzielimy na 3 części.
Walentynkowa szarlotka
Do jednej z mniejszych części dokładamy barwnik spozywczy
Walentynkowa szarlotka
Na dno formy wykładamy większą część ciasta
Walentynkowa szarlotka
na wierchu jabłek przeplatamy jasne i czerwone ciasto.