gosia p.

gosia p.

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1329]

Wątróbka z porem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Tak przygotowaną wątróbkę z porem podaję z ziemniakami i surówką na obiad jako danie główne. Polecam.

Wątróbka z porem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Wątróbka z porem

 

  • 1 por
  • 3 łyżki oliwy
  • 500 gram wątróbki
  • sól
  • pieprz
  • przyprawa do kurczaka
  • 1/2 szklanki wody
  • 50 ml śmietanki 12%

Sposób przygotowania:

Wątróbka z porem
Por kroimy w plasterki lub paski, przekładamy na patelnie i podsmażamy na oliwie ok. 10 minut. Po tym czasie dodajemy oczyszczoną wątróbkę i przyprawiamy ją solą, pieprzem oraz przyprawą do kurczaka. Wlewamy pół szklanki wody i smażymy co jakiś czas mieszając, aż wątróbka będzie miękka. Na koniec wlewamy śmietankę, mieszamy i podgrzewamy przez chwilę. Wątróbkę z porem w sosie wykładamy do miseczki.
Wątróbka z porem
Por kroimy w plasterki lub paski, przekładamy na patelnie i podsmażamy na oliwie ok. 10 minut.
Wątróbka z porem
Po tym czasie dodajemy oczyszczoną wątróbkę i przyprawiamy ją solą, pieprzem oraz przyprawą do kurczaka.
Wątróbka z porem
Na koniec wlewamy śmietankę, mieszamy i podgrzewamy przez chwilę.