paprotka25

paprotka25

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 91]

Wątróbka wieprzowa duszona z cebulką wg Beaty

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszna wątróbka w sosiku z duszoną cebulką, najlepsza z ziemniaczkami i kiszonym ogórkiem

Wątróbka wieprzowa duszona z cebulką wg Beaty Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Wątróbka wieprzowa duszona z cebulką wg Beaty

 

  • 1 kg wątróbki wieprzowej
  • 5 dużych cebuli
  • mąka do obtoczenia wątróbki
  • sól i pieprz do smaku
  • 1/2 l mleka

 

Sposób przygotowania:

Wątróbka wieprzowa duszona z cebulką wg Beaty

Wątróbkę myjemy, wkładamy do miseczki i zalewamy mlekiem, tak aby cała była zamoczona (ja mieszam mleko z niewielką ilością wody), odstawiamy na godzinkę. Po tym czasie kroimy wątróbkę na niezbyt duże kawałki i każdy z nich obtaczamy w mące. Obsmażamy krótko z obu stron (ja smażę partiami). Wszystkie obsmażone kawałki przekładam do rondla. Cebule obieram, i kroję w niezbyt grube kawałki. Dodaję do rondla. Chwilę podsmażam razem z wątróbką i całość zalewam gorącą wodą (tak aby mięso było przykryte). Duszę do momentu aż mięso nie będzie surowe w środku (przekrawam jeden kawałek na pół i sprawdzam czy nie jest krwiste). Na koniec doprawiam do smaku. Sosu nie trzeba zagęszczać gdyż cebula częściowo się rozpadnie i spowoduje że sos będzie gęsty. Uwaga! Wątróbke solimy na sam koniec, w przeciwnym wypadku będzie twarda!

Wątróbkę da się lubić! Naprawdę! Przeczytajcie >>>

Wątróbka wieprzowa duszona z cebulką wg Beaty
Namoczoną w mleku wątróbkę kroimy w niezbyt duże kawałki
Wątróbka wieprzowa duszona z cebulką wg Beaty
Każdy kawałek obtaczam w mące i obsmażam krótko z obu stron
Wątróbka wieprzowa duszona z cebulką wg Beaty
Cebule obieram i kroję w niezbyt duże kawałki, dodaje do wątróbki
Wątróbka wieprzowa duszona z cebulką wg Beaty
Chwilę razem podsmażam i zalewam wodą, duszę do miękkości