SUPERPRZEPIS

Wątróbka drobiowa duszona w białym winie

         
ocena: 4/5 głosów: 6
Wątróbka drobiowa duszona w białym winie Więcej zdjęć (4)

Z cebulą i jabłkiem, pachnąca estragonem...

Składniki:

Wątróbka drobiowa duszona w białym winie

 

  • 1 duża cebula
  • 1 duże jabłko
  • 30 dag wątróbki z kurczaka
  • 50 ml wytrawnego białego wina (u mnie domowe z jabłek)
  • około 1 łyżeczki suszonego estragonu
  • 2-3 łyżki mąki
  • olej do smażenia
  • sól

Sposób przygotowania:

Wątróbka drobiowa duszona w białym winie
Cebulę obrać, pokroić w półplastry, lekko oprószyć solą i zeszklić na niewielkiej ilości oleju. Zdjąć z patelni, powierzchnie patelni przetrzeć z resztek papierowym ręcznikiem aby przygotować ją na wątróbkę.
Wątróbkę umyć, osuszyć, oczyścić i rozdzielić na pojedyncze kawałki. Nakłuć widelcem, żeby nie pryskała w trakcie smażenia. Obtoczyć w mące, jej nadmiar strzepnąć i obsmażyć z obu stron na rozgrzanym oleju.
Jabłko umyć, obrać, pokroić na ćwiartki i usunąć gniazda nasienne. Następnie pokroić je w plasterki grubości 7-10 mm.
Do obsmażonej wątróbki dodać cebulę i jabłka, całość podlać winem i obficie posypać estragonem. Dusić pod przykryciem na wolnym ogniu przez około 10 minut. W międzyczasie delikatnie przemieszać. Podawać od razu po przyrządzeniu, solić na talerzu.
Wątróbka drobiowa duszona w białym winie
Wątróbka obtoczona w mące, pokrojone jabłko i zeszklona cebula.
Wątróbka drobiowa duszona w białym winie
Wątróbkę obsmażyć z obu stron na rozgrzanym oleju.
Wątróbka drobiowa duszona w białym winie
Do obsmażonej wątróbki dodać cebulę i jabłka, całość podlać winem i obficie posypać estragonem.